JONGEREN EN EDUCATIE

Stichting 4 mei Concert vindt het belangrijk om jongeren te blijven betrekken bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het doel is om jongeren bewust te maken van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog maar ook van hedendaagse conflicten. Daarom biedt de stichting 4 mei Concert ook een educatieve online lesmodule aan en worden gastlessen in de klas gegeven door oorlogsveteranen. Ook mogen jongeren tot 18 jaar gratis naar het 4 mei concert in Het Concertgebouw van Amsterdam.

GASTLESSEN OP SCHOLEN: VERHALEN VAN VETERANEN

Tijdens de gratis gastlessen “Vrijheid moet beschermd worden”, in samenwerking met het Veteraneninstituut, ervaren jongeren wat de gevolgen van geweld, onderdrukking en discriminatie zijn. Ook wordt een relatie gelegd met verwante en actuele onderwerpen zoals vooroordelen, tolerantie en respect voor elkaar.

De gastlessen worden verzorgd door oorlogsveteranen en sluiten aan bij de vakken geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Een oorlogsveteraan vertelt in de klas over zijn of haar belevenissen tijdens een missie. Vroeger en ver weg komen tijdens de gastles ineens heel dichtbij. Ook het thema vrijheid krijgt meer lading. Na afloop van een gastles praat de klas over wat vrijheid nu eigenlijk betekent in ons dagelijks leven.

Via deze link kunt u zich direct aanmelden voor een gastles. Vervolgens wordt contact met u opgenomen voor aanvullende informatie en om de les te plannen.

MUZIEKONDERWIJS EN DE EMOTIES VAN WO2

Naar aanleiding van het 4 mei Concert is een educatief programma ontwikkeld, speciaal bestemd voor muziekonderwijs in het voortgezet onderwijs. Op www.annefrankcantate.nl ontdekken leerlingen meer over de muziek en de boodschap van de Anne Frank Cantate. De website is geschikt voor bovenbouw vmbo en havo/vwo. De educatieve website plaatst de muziek van de Cantate in historisch perspectief. Aan de hand van de Cantate maken de leerlingen kennis met allerlei muzikale begrippen.

De interactieve opdrachten nodigen uit om zelf te experimenteren met muziek en sfeer.

Dit online lesmateriaal ontving de Europese Comenius Zegel 2016.